Ancak meyve verdiğinde tohumun adına doğru olup olmadığını anlarız ve o zaman da iş işten geçmiş, bir sezon kaybetmiş oluruz. Yeni çeşitler için dış kaynaklardan faydalansak ta, beğendiğimiz çeşitlerin tohumlarını kendimizin alması daha doğru olur.
Bu nedenle kendi tohumumuzu kendimiz almamız büyük önem taşır.
Kendi ürettiğimiz tohumların bir başka avantajı da çimlenme başarısıdır.
Burada geçen sezon bahçeden ayırdığım ve satın aldığım tohumlarla bir deneme yapmak istedim. Deneme hala devam etmekle birlikte bazı net sonuçlarını da aldım.
Deneme için satın aldığım acı urfa biberi, kendi ürettiğim jalepeno biberi ve domates ile yine kendi ürettiğim iki salatalık çeşidini kullandım.
23 Şubat 2020 tarihinde tohumları kağıt peçete arasına koyup ısladım, peçeteleri katlayıp üst üste bir çay tabağına yerleştirdim. Bu tabağı da ince bir naylon poşet içine koyıp ağzını bağladım. Mutfakta bir köşeye kaldırdım.
Bir gün sonra (24 Şubat) tohumların görüntüsü aşağıdaki gibi oldu.
Salatalık tohumları hemen çimlemişti. Biber ve domates tohumları sadece su alıp şişmişler.
Ertesi gün (25 Şubat) tarihinde diğer tohumlarda bir değişiklik yokken salatalık tohumları pamuksu kökler vermeye ve yeşermeye başlamıştı. Akşam salatalık tohumlarını bir birim bahçe toprağı, bir birim dere kumu, bir birim yanmış sığır gübresinden oluşan harçlarla viyollere taşıdım.
Şimdi gelişmeleri bekliyoruz.
10. gün
Viyolün sol tarafında tek sıra satın alınan Urfa acı kırmızı biber tohumu, yanındaki iki sıra meyveden çıkarttığım kırmızı jalepeno biber, sonraki iki sıra kendi meyvelerimden elde ettiğim domates, sonraki dört sıra bahçemizden alınan ikişer sıra iki farklı salatalık tohumunun 10. gündeki görünümüdür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder