7 Mart 2020 Cumartesi
Zayıf Gelişen Fideler ve Çözüm Yolları
Birçok bahçe sevdalısı fide için tohum ekmeye başladı bile. Fideler ortaya çıktıktan sonra karşılaşılabilecek en yaygın sorunlardan biri fidelerin zayıf gelişmesidir. Hassas bir sapa sahip soluk, ince, kırılgan fideler dik kalmakta zorluk çekerler, yavaşça gelişir ve hastalıklara duyarlı olurlar.
Uzun ince, soluk ve zayıf fide gelişmesinin başlıca nedenleri ve çözümü şöyle sıralanabilir;
Bu nedenler tek tek veya bir arada fidelerin aşırı uzamasına katkıda bulunabilir.
1. 🌱 Işık eksikliği.
Çoğu zaman, zayıf fide gerlişmesi şiddet ve nitelik bakımından aydınlatma eksikliği ile ilişkilidir.
✔️ Tohum ekili kapları iyi aydınlanan pencere önüne yerleştirin. Kış aylarında, ilk fidelerin ortaya çıktığı andan itibaren fideler yetersiz aydınlatmadan etkilenir. Güneş yetersiz ise mor ötesi veya normal florasan lambalarla fidelerin desteklenmesi gerekebilir.
⠀
2.🌱 Sıkışık ekim.
Sıkışık bir ekimde bitkiler ışık, besin elementleri ve su için kendi aralarında rekabet etmeye başlar, mantar hastalıkları ve hızlı yayılma riski yüksektir.
✔️ Doğru sıklıkta ekim yaparak veya çıkan fidecikleri ayrı kaplara seyrelterek sorunu çözebiliriz.
⠀
3. 🌱 Yanlış sıcaklık koşulları (yüksek oda sıcaklığı)
✔️Çimlenme için tohumların daha yüksek bir sıcaklığa (ürüne bağlı olarak 22-26 ° C) ihtiyaç duyulduğunu ve fidelerin ortaya çıkmasıyla sıcaklığın 18-20 ° C'ye, hatta geceleri birkaç derece daha aşağı düşürülmesi gerektiğini unutmayın.
⠀
4. 🌱 Aşırı sulama.
Özellikle yüksek sıcaklık ile birlikte aşırı sulama yapılırsa bitkinin nem aramak için kök sistemini oluşturmasına izin vermez, aksine, toprak üstü kısmını aşırı gelişirken kök sistemi zayıf kalır. Ayrıca su fazlalığının hastalık geliştirme riskini de unutmayın.✔️Sulama yaparken, toprağın üst tabakasının nemine odaklanın. Yüze ıslaksa yeterli nem vardır. Fideleri gündüz bulutlu havalarda püskürtme yöntemiyle sulayabiliriz. Güneşli sıcak havalarda ise yaprak yanığı riski vardır (yaprağın yüzeyindeki damlalar mercek etkisi yapar).
⠀
5. 🌱 Aşırı gübre.
Toprakta azot fazlalığıyla birlikte potasyum ve fosfor eksikliği fidelerin uzamasına neden olur.
✔️ Fideler için besin elementleri yönünden uygun bir toprak kullanın. Eksikliği hissedilen besin elementini sonradan yapraktan uygulayabilirsiniz.
6. 🌱 Ekim zamanına uyulmaması.
Fide elde etmek için tohumların erken veya geç ekimi, kalıcı yerine (bahçeye) zamansız dikmek anlamına gelir. Gecikmeler bitki gelişimini ve sonraki hasadı olumsuz etkiler.
✔️ Bölgenizdeki hava koşulları göz önüne alarak, fidan dikimi tohumlarının zamanlamasını dikkatlice hesaplayın.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Domates ve Biberlerde Çiçek Burnu Çürüklüğünü Yönetmek
Domates, biber ve patlıcanlarında "Blossom End Rot ( BER )" sorunuyla sık sık karşı karşıya kalıyoruz. BER, meyvenin çiçek ucun...
-
Fotograf: www.supersadovnik.ru Biz amatör, hobi bahçesi meraklılarının Karadeniz ve Marmara bölgesi için internette tatmin edici bir k...
-
İnsanlığın 10 bin yılı aşan kadim tarım bilgilerine göre ayın bitkiler ve doğal yaşam üzerinde önemli etkileri olduğu biliniyor. Yen...
-
Bir önceki yazımızda " geleneksel tarımda bitki komşuluğu "nun çeşitli yönleri, sağladığı faydalar ve uygulama şekilleri hakkında ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder