14 Şubat 2020 Cuma

Haydi Pratik Fındık Turp Yetiştirelim !

Fındık ya da parmak turplar 40 günde olgunlaşmaları ve ıtırlı lezzetleriyle bahçe müdavimlerinin gözdeleri arasındadır. Soğuk günlerde bile kolayca yetişirler fakat güneş ve ısı yetersiz olduğunda aromaları azalır.

Bugün 15 Şubat. Şimdi ekersek 40 gün sonra, yani 25 Mart'a kadar, havalar soğuk giderse en geç 10 Nisan'a kadar turplarımız hasat olgunluğuna gelecektir.
Yapılacak işlemleri maddeler halinde sıralayalım.


1- Küçük gözlü viyolleri kendi hazırladığımız torf veya 2 birim bahçe toprağı bir birim elenmiş yanmış hayvan gübresinden oluşan harç ile dolduralım.

2- Viyol içindeki toprağı bastırıp parmağımızla hafif çukurlar açalım.



3- Her göze bir ya da iki tohum gelecek şekilde tohumları yerleştirelim.  Tohumların üzerini az bir miktar toprakla örtüp elimizle bastıralım.
4- İyice sulayarak viyolümüzü ılık, güneş alan, uygun bir yere kaldıralım. Bundan sonraki süreçte sürekli toprağımızın nemlil tutalım.

5- Dört hafta sonra (15 Mart) turp fidelerimiz oluşup ve esas yapraklar uç vermeye başladığında açık havaya nakletme zamanı gelmiş demektir.

6- Dikeceğimiz yere sivriç kullanarak 15 cm arayla çukur açalım.


7- Fidelerimizi bu çukurlara dikelim.


8-  Henüz soğuklar devam eden bölgelerde (örn. Karadeniz) çukurların nispeten geniş ve derin olmasına ve fidelerimizin toprak seviyesinden bir iki cm aşağıda kalmasına dikkat edelim. Böylece soğuk rüzgarlardan daha az etkileneceklerdir.
9- Soğuklar devam ettiği yerlerde diktiğimiz fidelerin üstünü bir naylon örtü ile örtelim. Kenarlara tuğla koyarak, naylonun fidelerden tuğla yüksekliği kadar yukarda kalması sağlanabilir.


10- Yaklaşık 20 gün sonra (5-10 Nisan) turplarımız hasata hazır hale gelecektir.


 Photos credit Charles Dowding






3 yorum:

  1. Kendi torfumuzu hazırlamak için nasıl bir yöntem izlemeliyiz. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahçeden artan sebze yaprak ve sapları veya etrafta konu komşunun biçtiği çimen, ağaçlardan dökülen yapraklar (reçinesiz), evden artan yemekler veya kabuklar ahşap ve altı toprağa açık bir siloda biriktirilir, arada bir iki kürek hayvan gübresi ve bahçe toprağı ile zenginleştirip, nemli tutarsanız silonun altından 3 ay sonra torflaşmış olarak almaya başlayabilirsiniz.
      Silo olarak ihtiyacınıza göre (örneğin küçük bir bahçe için) 1m x 1m genişliğinde ve 1 m yüksekliğinde , aralıklı çakılmış tahtalardan oluşan bir yapı yeterlidir. Bu silonun önünde alt kesimde bir karışa yakın yükseklikte ve silo genişliğinde bir pencereden torf hasatınızı yapabilirsiniz.

      Sil

Domates ve Biberlerde Çiçek Burnu Çürüklüğünü Yönetmek

  Domates, biber ve patlıcanlarında "Blossom End Rot ( BER )" sorunuyla sık sık karşı karşıya kalıyoruz. BER, meyvenin çiçek ucun...