5 Ocak 2019 Cumartesi

ARAZİNİN PLANLANMASI

Kararımızı verdik,
Arazimizi seçip sahiplendik,
Şimdi bu arazide minimalist organik bir yaşam inşa etmeye sıra geldi.
ARAZİNİN ÇEVRİLMESİ
İlk önce şartlarımıza ve çevredeki otlayan ya da yaşayan hayvanlar, komşular dikkate alınarak arazinin etrafının çevrilmesi gerekiyor. Çevrede büyükbaş hayvan otlatılmakta olup dikeceğimiz fidanlar ve ekeceğimiz ürünlerin korunması açısından sağlıklı bir çit yapılmalı. Henüz bitişik parsellerdeki komşularımızın ortak sınırları nasıl çevireceklerini bilemediğimiz için, kafes teli ve beton kazık seçeneğinden vaz geçtik. Sonradan söküldüğünde en kolay değerlendirilebilecek malzemeler olan meşe kazık ve dört sıra ince tel kullanarak arazimizi koruma altına almaya karar verdik.
YAŞAM VE DEPOLAMA BİNASI
Aralık (2018) ayındayız. Bahar gelmeden meyve fidanlarını dikmeli ve yaşam alanımızı oluşturmalıyız. Bunun için tarım ekipmanı ve tohumları muhafaza edeceğimiz, belki kafa dinlemek istediğimiz zamanlarda bize barınma olanağı sağlayacak bir bina inşa etmeliyiz.
Gelelim kulübenin nereye konumlandırılacağına;
Arazi doğuya doğru biraz eğimli, kuzeydoğu - güneybatı yönünde bir vadiye bakan bir konumda. (Yukarıdaki 4 ocak 2019'da çekilmiş fotoğrafın orta alt bölümündeki meşe kazıklarla çevrelenmiş, ön toprak işlemesi yapılmış ve ortasında kulübe inşaatı devam eden yer.)
Binanın arazinin güneşini kesmesini istemediğimiz için kuzey ve doğu sınırlarına yakın, kuzeyden bir ağaç dikimi mesafe (6 m) doğudan giriş yolu ve ev önü avlusu kalacak kadar (10 m) uzakta bir konum seçtik. Akış sorunu yaşamamak için foseptik çukurunu ev alandan biraz aşağıda dış sınıra yakın bir alanda açtıracağız.
Araziye araç girişi için alt köşeden bir çapraz yol açarak yaşam konforumuzu artırmış olacağız.
Doğayla barışık bir bina için kerpiç ve taş gibi doğal malzemeler kullanmayı çok isterdik fakat zaman darlığı nedeniyle şimdilik tuğla, beton ve ahşap kullanmayı tercih edeceğiz. İleride bu kulübeyi genişletmek istediğimizde doğal malzemeleri kullanmak için daha fazla olanağımız olacak.
Şimdilik 540x400 cm ölçülerinde, tek göz ve içinde wc bulunan bir kulübecik ile yetineceğiz.
Burada kanalizasyon yok. Şimdiden atık sorunu planlanmaz ise sonra yaşam alanınız cazibesini yitirebilir. Bu nedenle 2.5 m derinliğinde 1.5 m çapında bir foseptik çukuru da yapılacak. Ayrıca havalar ısındığında bir toprak altı kiler ve sarnıç inşa edeceğiz. Bir ekmek fırını da çiftlik yaşamımızın olmazsa olmaz parçası olarak kısa sürede kulübenin yanında yerini alacaktır.
Kulübe inşaatını profesyonel ustalara yaptıracağız. Herkes bilir; ne kadar paranız olursa olsun, ustalarla çalışırken işiniz sizin hayal ettiğiniz gibi ve istediğiniz zamanda tamamlanmaz. Takvimdeki ve plandaki şaşmaları en doğru şekilde çözmek için biraz sabra ihtiyacımız var. Yapılacak her işe gereğinden uzun zaman ayırın. Mevsim gereği yağışlı havalarda çalışılamayacağını dikkate alın. Don olan bölgelerde kışın beton, sıva gibi işlerin yapılmaması gerektiğini unutmayın.
Ustaların boyut, konum, malzeme vs. konulardaki önerilerine kulak verin fakat iyi araştırdığınız bir konuda istediğinizi yaptırmakta ısrarcı olun. Ki minimalist çiftliğiniz başkalarının değil sizin planlarınızı yansıtsın.
EKİM VE DİKİM ALANLARI
Arazide kulübe ve giriş yolu dışında kalan tüm alanlar meyve ve sebze yetiştiriciliği için kullanılacaktır.
Dikilecek meyve ve sebze türlerinin seçimi, meyve fidanlarının dikim yerleri, fidanlar arasındaki mesafe ve sebze ekimi için kullanılacak alanın planlanması konuları ayrı bir başlık altında daha sonra ayrıntılı olarak ele alınacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Domates ve Biberlerde Çiçek Burnu Çürüklüğünü Yönetmek

  Domates, biber ve patlıcanlarında "Blossom End Rot ( BER )" sorunuyla sık sık karşı karşıya kalıyoruz. BER, meyvenin çiçek ucun...