Dikim Aralıkları
Dikim aralığı 6 metre olup, arazi sınırından 3 m içeriden başlanarak ikinci sıradaki fidanlar ilk sıradakilerin ortasına denk gelecek şekikdedir. Buna göre fidanlar arasında yatay mesafe 6 metre olurken çapraz mesafe yaklaşık 4.2metre olarak gerçekleşti. Dikim yerlerini doğru belirlemek için üç metre arayla ip çektik ve aşağıdaki gibi araziyi 3x3 lük karelere ayırdık. |
Fidan Dikimi
İlk Sebze Ekim Denemeleri Meyveleri dikmek için 50 cm derinlik ve 50 cm çapında çukurlar açtık. Çukur içinde bir iki avuç yanmış hayvan gübresi (kemre) atıp üzerine yüzey toprağı ile kapatıp fidan köklerine temasını önledik. Fidanları aşı noktası toprak üstünde kalacak şekilde, söküldüğü seviyede çukura yerleştirip yine yüzey topraklarıyla çukuru doldurduk. Hafifçe çiğneyip kalan hava boşluklarını gidermeye çalıştık. Sonra çöken seviyeye kadar ilave toprak ekledik ve can suyu verdik. |
Unutmadan ilave edeyim; Ocak ayının başında bir miktar sarımsak ve arpacık soğan diktik. 20 gün sonra sarımsaklar 5 cm den fazla boy vermesine rağmen soğanlarda olumlu bir gelişme görmedik. Bir hafta sonra biraz bahar ıspanağı ektik ve nane fidesi diktik. 15 gün sonunda ıspanaklar çimlenmişti. Fakat nane fideleri ile bir adet çilek fidesinde olumlu bir gelişme görülmedi.
19 Ocak'ta bahar için dereotu, maydanoz, bezelye, turp, havuç ve biraz marul ektik. Üzerinden bir hafta geçmesine rağmen bunlarda henüz bir çıkış gözlenmedi.
Burada önemli bir not düşmekte fayda var; turp, ıspanak, bezelye ve sarımsak kışın dikilebilir / ekilebilir fakat diğerleri için cemrenin toprağa düşmesi gerekir. Veya soğuktan etkilenmeyecekleri bir ortamda viyollere veya sıcak yastıklara dikilmelidir. Bunları bilmemize rağmen soğan, nane, çilek, maydanoz ve dereotu araziyi daha iyi tanımak için deneme amaçlı ekilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder