29 Ocak 2019 Salı

2019 YILI TARIM AY TAKVİMİ


İnsanlığın 10 bin yılı aşan kadim tarım bilgilerine göre ayın bitkiler ve doğal yaşam üzerinde önemli etkileri olduğu biliniyor. Yeni ay evresinde bitkilere daha fazla su yürür. Eski ay evresinde ise bitki özsuyu köklere çekilmektedir. Buna göre ıspanak, maydanoz, taze soğan, marul gibi ürünlerin yeni ay evresinde toplanması, kurutularak, konserve edilerek, turşu veya salça yapılarak uzun süre saklanan ürünlerin ekim ve hasatının ise eski ay evresinde yapılması daha yararlı olur.

Buğday, arpa ve mısır gibi hububat, fasülye, nohut ve bakla gibi yemeklik kuru taneler, patates, sarımsak ve kuru soğan gibi uzun süre saklanması mümkün ürünler eski ay evresinde ekilirse verimi artar, ürünler daha lezzetli ve uzun ömürlü olur. Böcekler ve küflenmeye karşı dayanıklı olur.

Aşağıdaki takvimde uzun süre saklanacak bahçe ürünlerinin ekim ve hasatı için ay evresine göre uygun günler yeşil renk ile gösterilmiştir. Her ürün kendine uygun bir ayda ekilir, bu takvimin sadece o ay içindeki uygun zamanları gösterdiği unutulmamalıdır.


28 Ocak 2019 Pazartesi

MEYVE FiDANLARININ SECiMi VE DiKiMi

İlk aşamada yörenin ve arazinin özelliklerine göre, sevdiğimiz ve burada yetişebilecek tüm meyve türlerinden bir liste oluşturduk. İlerleyen zamanlarda uyumlu olanları artırır, sorun yaşananları ise araziden kaldırabiliriz.
Arazinin yöneyi ve rüzgar durumuna göre her bir fidanı dikeceğimiz yer konusunda bir ön çalışma yaptık. Sıcak seven zeytin, badem ve turunçgiller gibi türleri güneye, kestane, fındık, ayva gibi türleri kuzey bölgeye diktik. Hastalıklarla daha az uğraşmak için, elma iç kurdu gibi cevizde, ayvada, armutta ve elmada zararlı olan türlerin bulaşmasını azaltmak amacıyla özellikle ceviz fidanları ile diğerlerini mümkün olduğu kadar ayrı yerlere dikmeye gayret ettik.
Sebze ekim dikimi için belirli bir alan bırakmayı unutmadık.
Fidanların Temini
Listenin üst bölümünde bulunan fidanları Bafra Korkmaz Fidancılık'tan sipariş ettik. 24 Ocak 2019 tarihinde henüz satışta olmayan bir iki eksik ile fidanlarımızı aldık. Listenin alt bölümündeki fidanlar ise ya daha önceden temin edildi ya da önümüzdeki günlerde yerel kaynaklardan temin edilecektir.
Fidanların 16 adedini 24 Ocak'ta, geri kalanları ise 26 Ocak'ta eşim ve oğlumla birlikte diktik.

Dikim Aralıkları
Dikim aralığı 6 metre olup, arazi sınırından 3 m içeriden başlanarak ikinci sıradaki fidanlar ilk sıradakilerin ortasına denk gelecek şekikdedir. Buna göre fidanlar arasında yatay mesafe 6 metre olurken çapraz mesafe yaklaşık 4.2metre olarak gerçekleşti. Dikim yerlerini doğru belirlemek için üç metre arayla ip çektik ve aşağıdaki gibi araziyi 3x3 lük karelere ayırdık.
Fidan Dikimi
Meyveleri dikmek için 50 cm derinlik ve 50 cm çapında çukurlar açtık. Çukur içinde bir iki avuç yanmış hayvan gübresi (kemre) atıp üzerine yüzey toprağı ile kapatıp fidan köklerine temasını önledik. Fidanları aşı noktası toprak üstünde kalacak şekilde, söküldüğü seviyede çukura yerleştirip yine yüzey topraklarıyla çukuru doldurduk. Hafifçe çiğneyip kalan hava boşluklarını gidermeye çalıştık. Sonra çöken seviyeye kadar ilave toprak ekledik ve can suyu verdik.
İlk Sebze Ekim Denemeleri
Unutmadan ilave edeyim; Ocak ayının başında bir miktar sarımsak ve arpacık soğan diktik. 20 gün sonra sarımsaklar 5 cm den fazla boy vermesine rağmen soğanlarda olumlu bir gelişme görmedik. Bir hafta sonra biraz bahar ıspanağı ektik ve nane fidesi diktik. 15 gün sonunda ıspanaklar çimlenmişti. Fakat nane fideleri ile bir adet çilek fidesinde olumlu bir gelişme görülmedi.


19 Ocak'ta bahar için dereotu, maydanoz, bezelye, turp, havuç ve biraz marul ektik. Üzerinden bir hafta geçmesine rağmen bunlarda henüz bir çıkış gözlenmedi.
Burada önemli bir not düşmekte fayda var; turp, ıspanak, bezelye ve sarımsak kışın dikilebilir / ekilebilir fakat diğerleri için cemrenin toprağa düşmesi gerekir. Veya soğuktan etkilenmeyecekleri bir ortamda viyollere veya sıcak yastıklara dikilmelidir. Bunları bilmemize rağmen soğan, nane, çilek, maydanoz ve dereotu araziyi daha iyi tanımak için deneme amaçlı ekilmiştir.

BAĞ EViNiN YAPILMASI

Bir önceki yazıda bahçemizin içinde yapacağımız kulübeyi "Şimdilik 540x400 cm ölçülerinde, tek göz ve içinde wc bulunan bir kulübecik ile yetineceğiz" şeklinde tanımlamıştık.
Arazimizin alım anlaşmasını yaptığımızda üç beş yıldır ekilmediği için harika yabani otlarla kaplıydı (5 Temmuz 2018).
Nihayet Kasım ayı başında tapuyu alarak yavaş yavaş planlarımızı gerçekleştirmeye başladık. Tapuyu almadan hemen önce yoldan araziye bir giriş açmak için bir miktar sarmaşığı temizlemiştik (28 Ekim 2018).

Daha sonra harfiyat işleri başladı, yolumuzu açtık ve kulübemizin yerleşeceği yeri hazırladık (15 Kasım 2018).
Bu arada foseptik çukurunu açtırmayı da unutmadık ve kabaca görünümü aşağıda verilmiş olan kulübemizin inşasına başladık.

17 Kasım 2018 tarihinde arazinin etrafına meşe direk ve dört sıra dikenli telden oluşan çit çevirdik.
Ertesi gün (18 Kasım 2018) araziyi pulluk ile sürdük.
Maalesef inşaat konusunda yaptığımız görüşmeler ancak 12 Aralıkta sonuca ulaştı ve kulübenin inşası için ikinci adım olan tabla betonu hazırlıklarına başladık.
ve 15 Aralık 2018 tarihinde 8 m3 beton getirilerek tabla döküldü.
2 gün sonra duvarlar örülmeye başladı (17 Aralık 2018)
20 Aralık tarihinde dış duvarların örülmesi tamamlandı.
Yağış nedeniyle işe ancak 4 Ocak 2019'da devam edilebildi.
Ve nihayet kaba inşaat 20 Ocak 2018 tarihinde tamamlandı.
Geriye ahşap kapı pencere imalat ve montajı, çatı detayları, sıhhi tesisat ve solar elektirik sistemi kaldı.

5 Ocak 2019 Cumartesi

ARAZİNİN PLANLANMASI

Kararımızı verdik,
Arazimizi seçip sahiplendik,
Şimdi bu arazide minimalist organik bir yaşam inşa etmeye sıra geldi.
ARAZİNİN ÇEVRİLMESİ
İlk önce şartlarımıza ve çevredeki otlayan ya da yaşayan hayvanlar, komşular dikkate alınarak arazinin etrafının çevrilmesi gerekiyor. Çevrede büyükbaş hayvan otlatılmakta olup dikeceğimiz fidanlar ve ekeceğimiz ürünlerin korunması açısından sağlıklı bir çit yapılmalı. Henüz bitişik parsellerdeki komşularımızın ortak sınırları nasıl çevireceklerini bilemediğimiz için, kafes teli ve beton kazık seçeneğinden vaz geçtik. Sonradan söküldüğünde en kolay değerlendirilebilecek malzemeler olan meşe kazık ve dört sıra ince tel kullanarak arazimizi koruma altına almaya karar verdik.
YAŞAM VE DEPOLAMA BİNASI
Aralık (2018) ayındayız. Bahar gelmeden meyve fidanlarını dikmeli ve yaşam alanımızı oluşturmalıyız. Bunun için tarım ekipmanı ve tohumları muhafaza edeceğimiz, belki kafa dinlemek istediğimiz zamanlarda bize barınma olanağı sağlayacak bir bina inşa etmeliyiz.
Gelelim kulübenin nereye konumlandırılacağına;
Arazi doğuya doğru biraz eğimli, kuzeydoğu - güneybatı yönünde bir vadiye bakan bir konumda. (Yukarıdaki 4 ocak 2019'da çekilmiş fotoğrafın orta alt bölümündeki meşe kazıklarla çevrelenmiş, ön toprak işlemesi yapılmış ve ortasında kulübe inşaatı devam eden yer.)
Binanın arazinin güneşini kesmesini istemediğimiz için kuzey ve doğu sınırlarına yakın, kuzeyden bir ağaç dikimi mesafe (6 m) doğudan giriş yolu ve ev önü avlusu kalacak kadar (10 m) uzakta bir konum seçtik. Akış sorunu yaşamamak için foseptik çukurunu ev alandan biraz aşağıda dış sınıra yakın bir alanda açtıracağız.
Araziye araç girişi için alt köşeden bir çapraz yol açarak yaşam konforumuzu artırmış olacağız.
Doğayla barışık bir bina için kerpiç ve taş gibi doğal malzemeler kullanmayı çok isterdik fakat zaman darlığı nedeniyle şimdilik tuğla, beton ve ahşap kullanmayı tercih edeceğiz. İleride bu kulübeyi genişletmek istediğimizde doğal malzemeleri kullanmak için daha fazla olanağımız olacak.
Şimdilik 540x400 cm ölçülerinde, tek göz ve içinde wc bulunan bir kulübecik ile yetineceğiz.
Burada kanalizasyon yok. Şimdiden atık sorunu planlanmaz ise sonra yaşam alanınız cazibesini yitirebilir. Bu nedenle 2.5 m derinliğinde 1.5 m çapında bir foseptik çukuru da yapılacak. Ayrıca havalar ısındığında bir toprak altı kiler ve sarnıç inşa edeceğiz. Bir ekmek fırını da çiftlik yaşamımızın olmazsa olmaz parçası olarak kısa sürede kulübenin yanında yerini alacaktır.
Kulübe inşaatını profesyonel ustalara yaptıracağız. Herkes bilir; ne kadar paranız olursa olsun, ustalarla çalışırken işiniz sizin hayal ettiğiniz gibi ve istediğiniz zamanda tamamlanmaz. Takvimdeki ve plandaki şaşmaları en doğru şekilde çözmek için biraz sabra ihtiyacımız var. Yapılacak her işe gereğinden uzun zaman ayırın. Mevsim gereği yağışlı havalarda çalışılamayacağını dikkate alın. Don olan bölgelerde kışın beton, sıva gibi işlerin yapılmaması gerektiğini unutmayın.
Ustaların boyut, konum, malzeme vs. konulardaki önerilerine kulak verin fakat iyi araştırdığınız bir konuda istediğinizi yaptırmakta ısrarcı olun. Ki minimalist çiftliğiniz başkalarının değil sizin planlarınızı yansıtsın.
EKİM VE DİKİM ALANLARI
Arazide kulübe ve giriş yolu dışında kalan tüm alanlar meyve ve sebze yetiştiriciliği için kullanılacaktır.
Dikilecek meyve ve sebze türlerinin seçimi, meyve fidanlarının dikim yerleri, fidanlar arasındaki mesafe ve sebze ekimi için kullanılacak alanın planlanması konuları ayrı bir başlık altında daha sonra ayrıntılı olarak ele alınacaktır.

Domates ve Biberlerde Çiçek Burnu Çürüklüğünü Yönetmek

  Domates, biber ve patlıcanlarında "Blossom End Rot ( BER )" sorunuyla sık sık karşı karşıya kalıyoruz. BER, meyvenin çiçek ucun...