Geçen dört yılda neler oldu, tek tek yazayım.
Öncelikle Covid19 pandemisi nedeniyle şehir dışında bahçe ve başımızı sokacak bir çatı sahibi olmak ayrıcalık haline geldi. Bu yönden çok şanslıyız, genelin aksine çok keyifli ve özgür bir dönem geçirdik. Ayrıca bu dört yılda arazi fiyatları tam 20 kat arttı. Dolayısıyla bir yatırım olarak düşünülseydi getirileri gayet olumluydu.
Biri dışarıda (tenekeden), biri kulübe içinde (emaye) iki kuzinemiz var. Isınma dışında ekmek, yemek, ketçap, salça, konserve, turşu, reçel, marmelat vs yapımında doya doya kullanıyoruz.
Bahçede ilk işimiz meyve ağaçlarını dikmek olmuştu. Dikerken 6x3m çapraz dizilim mesafesi kullandık. Şimdilik sorun yok.
Armut, şeftali, badem, dut, kiraz çeşitleri çok olumlu performans gösterdi. Her biri yüzlerce kaliteli meyve veriyor.
Erik çeşitleri, cennet hurması, nar, malta eriği, fındıklar, ceviz çeşitleri orta gelişim gösterdi.
Kivi, incir, böğürtlen, üzüm çeşitleri su imkanımızın kısıtlı olması, mandalina, limon, greyfurt ve zeytinler iklimin yeterince uygun olmaması nedeniyle zayıf gelişim gösterdi. Ölen kuruyan olmadı. Gojiberry, bambu, ıhlamur, iğde, pikan cevizi sonradan ilave edildi. Iyi gelişti.
Bu arada kulubenin arkasına ve bahçeye giriş yoluna istinat duvarı yaptırdık. Bu sayede kulubenin arkasında geniş bir banyo, minik bir mutfak, kiler ve dış mutfak alanı oluştu.
Yavaş yavaş çiçekler için alan oluşturarak, küçük peyzaj düzenlemeleri yaparak yuvamızı renklendiriyoruz.
Bir tavugumuz var, yakında dört adet olacaklar. Haftada en az bir kere bahçeye giderek bakımlarını yapıyoruz.
Sebze ekimi konusuna gelince;
Sarımsak, soğan, patates, nohut, bezelye, bakla, enginar, pırasa ve lahana hepsinden daha verimli. Marul, tere gibi yeşillikler sulama yapmadan zayıf gelişiyor.Fasülye, biber ve salatalık sonuçları orta karar. Patlıcan, kavun, karpuz, bamya nispeten zayıf.
Bolca domates dikiyoruz. 30 farklı çeşit ata yadigarı domates tohumu topladık. Renkli ve fantazi domatesleri bol dikmenin zaman ve emek kaybı olduğunu fark ettik. Artık fantazi çeşitlerin bazılarını iki kök dikip salça ve konserve için uygun çeşitlere ağırlık vereceğiz.
Domateste sulama yapmadığımız için taze tüketim dışında fazla bir şey kalmıyor. Bu yıl damla sulama ve toprak düzenlemesi ile daha fazla verim alacağımızı düşünüyorum. Toprağın organik madde miktarını artırmamız gerekiyor. Tüm atıkları kompost oluşturmak için kullanıyoruz. Bir miktar da çiftlik gübresi kullanıyoruz ama yeterli olmuyor.
Bu arada yeni 50 kök safran, 10 kök lavanta diktik. Maksat bahçe renklensin.
---
Genel olarak baktığımızda iyi ki bu bahçeye sahip olmuşuz diyebilirim.
Öğrenmeye devam ediyoruz. Internette çok fazla abartı ve bilgi kirliliği var.
Bahçe 12 ay emek istiyor. Her şeyin vaktini takip etmek ve her şeyi zamanında yapmamız gerekiyor.
Emeklerin boşa gitmemesi ve bıkkınlık oluşmaması için modern kaynaklardan önce yöredeki bahçe sahiplerinin reçetelerini anlayıp uygulamak daha doğru. Daha sonra ABD, İtalya ve İspanya kaynakları başta olmak üzere modern reçeteleri peyderpey uygularsınız.
Sosyal medyada rating için her şeyi abartan, sadece satın aldıkları hizmet ve ekipmanlara dayalı gösteriler içeren Türkiye'den uygulamaları pek fazla kâle almayın. Buğday derneği yayınları ve abartısız emeğe dayalı kaliteli kaynaklar bunların dışında tabii.
Son bir konu: daha önce burada yazdım, tohumluk yetiştirme, toplama ve muhafaza konusunda titiz olmayan kişilerden tohum almayın ve verimsiz, hiç bir özelliği olmayan kötü tohumları atalık tohum diye ekip yorulmayın. Çevremiz birbiriyle çapraz döllenme yapan çeşitleri bir arada dikip binlerce yıllık gen hazinesini hibrit (melez) ve bozuk hale getiren ve bunun farkında bile olmayan tohum satıcıları ile dolu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder