9 Şubat 2020 Pazar

Geleneksel Tarımda Bitki Komşuluğu

Doğru seçilmiş komşu bitkiler organik tarımda verimliliğin anahtarıdır.
Bazı bitkiler böcekler ve benzeri bitki zararlıları için itici özellikleri nedeniyle komşu bitkilere koruma sağlarken bazı bitkiler de atmosferden tutukları azot veya oluşturdukları bileşikler nedeniyle komşu bitkilerin daha iyi beslenmesine katkı sağlarlar.
Bitki ortaklığı konusunda üç kızkardeş bitki herkesin bildiği bir örnektir;
Kuzey Amerika yerlilerinin efsanesine göre mısır, kabak ve fasülye ‘Ulu Manitu’nun üç kızkardeşiymiş ve birbirine destek olurlarmış. Biri eksik olduğu zaman, diğer ikisi yaşayamazmış. Bu nedenle, birlikte ekilmeleri gerekirmiş. Efsaneyi hayatlarına uygulayan kızılderililer, binlerce yıldır bu üç kızkardeşi yan yana dikme alışkanlığını sürdürüyorlar.

Eskiden Samsun ve çevresinde bu yöntem bazen fasülyenin yerini nohut almak kaydıyla aynı tarlada yetiştirilirdi.  Yine bölge insanı tütün tarlalarındaki domates ve mısır karıklarını hatırlayacaktır.
Azot Desteği
Örneğin havuç, turp, marul sıraları arasında ekeceğimiz bezelye onların azot ihtiyacını karşılayacaktır.
Sonbahar sonunda bahçeue ekilecek bakla da azot desteği bakımından önemli olmakla beraber havalar ısındıktan sonra baklanın bitki bitleri için çok cazip hale geldiği unutulmamalıdır. Azot desteği bakımından nohut ve bazı süs fasülyeleri de faydalı olacaktır.

İtici ve Cezbedici
Itırlı bitkiler ve bazı çiçekler böcekler tarafından sevilmez. Fakat bitki döllenmesinin vazgeçilmezi olan arılar için çok caziptirler. Bu nedenle bahçenizde orada burada ada çayı, nane, kekik ve lavanta gibi bitkileri bulundurun.
Kadife çiçeği zararlı böcekler için itici fakat arılar için çekici özelliğiyle domates sıralarına üç beş domatesten sonra girmesi gereken bitkilerdir.

Mikoriza
Bazı otsu bitkiler, çalılar ve ağaçlar mantarlarla mikorizial bağ kurarak karşılıklı olarak birbirlerini desteklerler. Özellikle meyve bahçelerinde doğal üretimin sağlanması için bahçenin kimyasallardan uzak tutulması ve fazla işlenmemesi önemlidir.

Bitki çeşitliliği iyi kontrol edilir ve bilinçli yapılırsa birbirini destekler ve bahçemizden hastalıkları ve zararlıları uzak tutar. Bazı yabani bitkilerin hastalık ve zararlılar için stok özelliği taşıdığını da unutmamak gerekir. Örneğin yabani turp, hardal ve benzeri bitkiler beyaz lahana kelebeği için kışlama ve beslenme imkanı sağlar.
Kuşların ve kertenkelelerin bahçemizde barınma imkanı bulması böceklerle mücadelemizde bize çok yardımcı olabilir. Bu nedenle bülbül, kızılgerdan ve benzeri böcekçil kuşlar, kerkenez, atmaca, doğan gibi kemirgenlerle beslenen kuşları bahçemizde misafir edecek ağaç ve çalıları mutlaka korumalıyız.

1 yorum:

Domates ve Biberlerde Çiçek Burnu Çürüklüğünü Yönetmek

  Domates, biber ve patlıcanlarında "Blossom End Rot ( BER )" sorunuyla sık sık karşı karşıya kalıyoruz. BER, meyvenin çiçek ucun...